Πώς να χρησιμοποιήσεις τα Social Media για το e-shop σου!

Facebook, Instagram, Tik-Tok, Linkedin:

Πώς να  χρησιμοποιήσεις το κάθε Social Media για να προωθήσεις το e-shop σου!

 

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και πλέον οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούν πάνω απο 4,5 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μεγάλη πλέον προσβασιμότητα του πληθυσμού στο ίντερνετ αλλά και την ποικιλία που εμφανίζουν τα διάφορα social media έτσι ώστε να ικανοποιούν την ανάγκη όλων για κοινωνική επαφή.

Για τους παραπάνω λόγους η παρουσία των εταιριών στα Social Media είναι απαραίτητη. Τα σημερινά social media φέρνουν τις εταιρείες και τις μάρκες σε επικοινωνία με πιθανούς πελάτες, βοηθούν το brand να διευρύνει τις σχέσεις με το κοινό στο οποίο απευθύνεται και βοηθούν στην καλή εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Τα social media αυξάνονται συνεχώς. Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok,…Όλες αυτές οι πλατφόρμες έχουν αρκετά διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, διαφορετικό κοινό που τις ακολουθεί και  καλύπτουν διαφορετικές διαφημιστικές ανάγκες που μπορεί να έχει το κάθε brand.

Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς πώς δουλεύει η κάθε πλατφόρμα και σε τι κοινό απευθύνεται η κάθε μια. Δεν είναι όλα τα μέσα για κάθε εταιρεία-brand-προϊόν, αυτό εξαρτάται από τις υπηρεσίες της κάθε πλατφόρμας, τον τρόπο επικοινωνίας μέσα στην πλατφόρμα και την σχετικότητα του κοινού με το εκάστοτε προϊόν .

 

Facebook:

Με πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, το facebook είναι η πηγή της διαφήμισης και είναι πλήρως προσαρμοσμένο σε ένα περιβάλλον business to customer (δεν υπάρχει κανένας διαμεσολαβητής ανάμεσα στην εταιρεία και τον πελάτη)

Επίσης το messenger, η υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων που είναι μέρος του facebook, προσελκύει μεγάλο πλήθος κοινού και πιο συγκεκριμένα πάνω απο 1 δισεκατομμύριο χρήστες χρησιμοποιούν την εφαρμογή και πάνω από 40 εκατομμύρια εταιρείες χρησιμοποιούν το messenger ώς μέσο επικοινωνίας.

Το facebook προσελκύει πολλούς χρήστες, επομένως, και πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, έτσι επιτυγχάνει να αντιπροσωπεύει και να περιλαμβάνει σχεδόν κάθε προφίλ χρήστη-καταναλωτή. Η μέση ηλικία κυμαίνεται μεταξύ 25 και 34 ετών και περίπου το 50% των καθημερινών χρηστών βρίσκεται μεταξύ 25 και 49 ετών.

 

Στόχοι μέσω του facebook:

-Δημιουργία μιας κοινότητας και ενός κλίματος εμπιστοσύνης.

-Προώθηση υλικού( όπως άρθρα ιστοσελίδων)

-Διαφήμιση προϊόντων και διενέργεια προωθητικών προσφορών

-Επικοινωνία, διάλογος, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σχετικά με τα προϊόντα και τα νέα της εταιρείας.

 

Χρήσιμα εργαλεία για το facebook:

-Facebook Ads: το εργαλείο διαχείρισης των διαφημίσεων εντός της πλατφόρμας που επιτρέπει στον διαχειριστή να στοχεύσει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κοινού του όπως π.χ. ηλικία, περιοχή, ενδιαφέροντα-χόμπι.

-Marketplace: επιτρέπει στους εμπόρους να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

-Facebook insight: οι διαχειριστές του προφίλ της εταιρείας χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο που αναλύει το κοινό και παρέχει σημαντικά  στατιστικά για την δραστηριότητά του (πχ που κάνει like, share, πόσοι χρήστες είδαν μια καταχώρηση κτλ)

-Facebook Pixel: εργαλείο που προβάλλει στον επισκέπτη ενός site διαφήμιση σχετική με ότι έχει ήδη δει στο site.

Instagram:

Το Instagram αγοράστηκε απο το Facebook μόλις 2 χρόνια μετά την ίδρυσή του το 2010.Το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο είναι πολύ δημοφιλές στις νεότερες ηλικίες και στηρίζεται κυρίως στις εικόνες και τα βίντεο. Στο δίκτυο αυτό καθημερινά κοινοποιούνται πάνω από 500 εκατομμύρια βιντεο μικρής διάρκειας (stories), ενώ κάθε μήνα το Instagram καταφέρνει και συγκεντρώνει πάνω απο ενα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες. Με την πάροδο του χρόνου, όπως όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτσι και το Instagram αναζητά και δημιουργεί νέες δυνατότητες στην εφαρμογή του ώστε να διευρύνει την επιρροή του και να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών του. Το γεγονός πως το 90% των χρηστών του Instagram ακολουθεί λογαριασμούς που έχουν σχέση με προϊόντα ή εταιρείες, καθιστά το Instagram μια πολύ καλή ευκαιρία για τα brands. Περίπου το 70% των ενεργών χρηστών είναι κάτω των 35 ετών, ενώ η κυρίαρχη ηλικιακή κατηγορία είναι μεταξύ 25-34, με αμέσως επόμενη κατηγορία τα άτομα 18-24.

Πότε είναι καλύτερα να ποστάρουμε στο Instagram?

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες φαίνεται πως η Δευτέρα και η Πέμπτη είναι οι πιό αποδοτικές μέρες για ένα νέο post. Για να καταφέρουμε να δημοσιεύουμε αποδοτικά, πρέπει να κατανοούμε τις συνήθειες του κοινού. Μερικοί brands επιλέγουν να ποστάρουν τις ώρες που το μέσο κοινό ξυπνάει δηλαδή περίπου 7πμ-9πμ ενώ άλλα επιλέγουν να δημοσιεύσουν όταν το μέσο κοινό τελειώνει απο την εργασία του μεταξύ 4μμ-8μμ.

Χρήσιμα εργαλεία για το Instagram :

-Instagram Shopping: Αυτό το εργαλείο επιτρέπει την προσθήκη συνδέσμου αγοράς (link) πάνω στο πόστ,έτσι ένα ποστ που προμοτάρει ένα προϊόν μπορεί να παραπέμπει απευθείας τον χρήστη στο ηλεκτρονικό κατάστημα αν ο χρήστης το επιθυμεί (αυτή η διαδικασία απαιτει τα προιόντα να έχουν ενταχθεί στο facebook).

-Instagram Business: Ακριβώς όπως στο Facebook, με αυτό το εργαλείο μπορούμε να στοχεύσουμε νέους χρήστες και να προωθήσουμε τα προιόντα μας.

LinkedIn:

Το LinkedIn ανήκει στην Microsoft και είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης προσαρμοσμένο κυρίως στη επαγγελματική συνεργασία, έχει περίπου 700 εκατομμύρια χρήστες και το κοινό του αποτελείται κυρίως από επαγγελματίες διαφόρων βιομηχανιών, ενώ περίπου το 60% βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία μεταξυ 25-34.

Στόχοι μέσα απο το LinkedIn:

-Δημιούργησε προοπτική και διεύρυνε το δικτύο των συνεργατών σου.

-Διαφήμισε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρίας σου.

-Παρουσίασε τις γνώσεις σου.

-Μοιράσου νέα και περιεχόμενο σχετικά με την βιομηχανία στην οποία ανήκεις.

-Κοινοποίησε υλικό σχετικά με την εταιρεία σου.

Πότε όμως συμφέρει να ποστάρουμε στο LinkedIn?

Όντας ένα επαγγελματικό δίκτυο, το LinkedIn αποκτά δράση κυρίως μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής. Εδω πρέπει να εστιάσουμε ωστε το υλικό μας να κοινοποιείται εντός των ωρών που οι χρήστες εργάζονται, ωστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση.

Χρήσιμα Tips:

-Εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν hashtags, όμως χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να είναι απόλυτα σχετικά με την εκάστοτε βιομηχανία.

-Χρησιμοποίησε πολυμέσα όπως βίντεο και εικόνες ώστε να κερδίσεις περισσότερη προσοχή.

-Εστίασε περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα και άρχισε να εξιστορείς ενδιαφέρουσες καταστάσεις και γεγονότα(σχετικά με τα επαγγελματικά σου πάντα).

-Κάνε tag στα post σου άτομα που έχουν σχέση με το αντικείμενο.

TikTok:

Το πιό επίκαιρο μέσο της λίστας, το TikTok, ξεκίνησε στην Κίνα το 2016 και 5 χρόνια αργότερα εκτιμάται οτι η πλατφόρμα έχει πάνω από 70 εκατομμύρια χρήστες μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κοινό του TikTok  κατα 32% είναι νέοι άνθρωποι μεταξύ 10 και 19 ετών, πράγμα που εξηγεί ίσως την πολύ μεγάλη επιτυχία του. Επίσης ένα ποσοστό 30% συγκεντρώνουν οι χρήστες μεταξύ 20 και 29 ετών.

Στόχοι μέσα από το TikTok

-Να αναγνωρίζεις και να ξεκινάς επίκαιρα και σχετικά challenges.

-Να ισχυροποιήσεις την σχέση σου με το νεανικό κοινό αξιοποιώντας τα viral trends άμεσα .

-Δώσε αρκετή προτεραιότητα ώστε το περιεχόμενο να είναι δημιουργικό και αστείο.

-Διαμόρφωσε την εταιρία σου ώστε να είναι πιό φιλική και πιο συμπαθής στο κοινό-στόχο.

Πότε όμως συμφέρει να ποστάρουμε στο TikTok;

Φαίνεται πως η πιο συμφέρουσα ώρα για να ποστάρουμε στο TikTok είναι μετα τις 5 το απόγευμα, καθώς στοχεύουμε σε ένα μικρότερο ηληκιακά κοινό(10-19ετων) το οποίο εκείνη την ώρα αποδεσμεύεται από τις δραστηριότητες του. Αυτή είναι η μέση ώρα που το πιο μεγάλο πλήθος κοινού θα βρεθεί εντός της εφαρμογής.

Χρήσιμα Tips:

-Εφόσον το TikTok στηρίζεται αποκλειστικά στα πολυμέσα , οι χρήστες του θα πρέπει να πειραματίζονται με τις δυνατότητες της εφαρμογής ωστε να κερδίζουν απήχηση.

-Κοινοποίησε το υλικό σου σε διάφορα κανάλια.

-Δημιούργησε διαγωνισμούς και κληρώσεις ωστε να κερδίσεις την προσοχή.

-Προσπάθησε να δημιουργείς ευχάριστο και αστείο περιεχόμενο, καθως ο μέσος  χρήστης της συγκεκριμένης πλατφόρμας θα προτιμούσε κάτι ανάλαφρο και ευδιάθετο παρά κάτι πιο σοβαρό.

 

Φέρνοντας σε επικοινωνία εκατομμύρια χρήστες, τα social media άλλαξαν σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες. Σήμερα, οι άνθρωποι κοινοποιούν ότι αγοράζουν, συλλέγουν απόψεις και εμπειρίες άλλων ανθρώπων, επικοινωνούν με τις εταιρίες απευθείας πριν αλλά και μετά την αγορά και όλα αυτά απευθείας μέσω των social media.

Γι αυτό είναι απαραίτητο μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, να έχει ισχυρή παρουσία social media μέσα από σωστή διαχείριση των social media. Πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να βγαίνει σωστά η εικόνα της εταιρίας και του brand προς τα έξω καθώς και να είναι συμβατή η παρουσία της και το περιεχόμενό που ανεβάζει με το εκάστοτε μέσο κοινωνκής δικτύωσης.