Προώθηση προϊόντων σε ξένες αγορές

Συνέχεια…

Προβολή μέσω Social Media :

Όλες οι προωθητικές ενέργειες που κάνουμε ώστε να γίνει το προϊόν μας γνωστό στο ευρύ κοινό είναι πολύ σημαντικές  για την είσοδό μας στις αγορές αλλά και για την εδραίωση μας σε αγορές που είμαστε ήδη. Στα πλαίσια αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Social Media, τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλες τις χώρες. Αν δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε για κάθε χώρα, στην οποία έχουμε παρουσία με το προϊόν μας, και την αντίστοιχη σελίδα στην γλώσσα της χώρας αυτής τότε μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια επαγγελματική σελίδα στα Αγγλικά. Μία επαγγελματική σελίδα σε ευρέως διαδεδομένα κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook & Linkedin για παράδειγμα, με ενδιαφέρον περιεχόμενο, το οποίο ανανεώνεται τακτικά, με διαφημίσεις στοχευμένες και με ικανό αριθμό “φίλων” ή “followers”, σας κοστίζει ελάχιστα, κάνει γρήγορα γνωστό το προϊόν σας και σας δίνει πλεονέκτημα στην διαπραγμάτευση. Πριν ξεκινήσετε προωθητικές ενέργειες ενημερωθείτε για την απήχηση του κάθε social media στις αγορές που σας ενδιαφέρουν γιατί όσο και αν σας φαίνεται περίεργο δεν είναι το Facebook κυρίαρχος παίκτης σε όλες τις αγορές. Στην Ασία για παράδειγμα το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το Q Zone ενώ στην Ρωσία και στις γύρω περιοχές τα Vkontakte &Odnoklassniki.

Προβολή μέσω Internet. Pay per click. Οι διαφημίσεις στις μηχανές αναζήτησης είναι ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης γιατί μας δίνουν την δυνατότητα να προβάλουμε το προϊόν ή την υπηρεσία μας ακριβώς την ώρα που ο χρήστης αναζητά κάτι σαν και αυτό που έχουμε να προσφέρουμε. Αν χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό Μάρκετινγκ θέλαμε να διαφημίσουμε το προϊόν μας, τότε θα κάναμε   μία καταχώρηση σε ένα παραδοσιακό μέσο, πχ. περιοδικό, θα ελπίζαμε ότι οι αναγνώστες του περιοδικού θα πρόσεχαν την διαφήμισή μας, θα πήγαιναν σύντομα για ψώνια, θα χρειάζονταν ένα προϊόν σαν το δικό μας, θα θυμούνταν την διαφήμισή μας και θα αγόραζαν το προϊόν μας. Η διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης μας εξασφαλίζει ότι το προϊόν μας εμφανίζεται όταν κάποιος χρήστης ψάχνει κάτι σαν αυτό που έχουμε να προσφέρουμε, ακριβώς την στιγμή που το ψάχνει. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι μπορούμε να επιλέξουμε ποιάς περιοχής οι κάτοικοι  θέλουμε να δουν την διαφήμισή μας. Μπορούμε λοιπόν να ορίσουμε  Χώρα, Πόλη ακόμη και Περιοχή όπως πχ Ανατολικό Λονδίνο – (επιλογή πόλης δεν γίνεται σωστά στα Google adwords για Ελλάδα) για να προβάλουμε  την διαφήμισή μας. Επίσης η Google μας δίνει την δυνατότητα να δούμε τι αναζητήσεις υπάρχουν για φράσεις σχετικές με το προϊόν μας σε κάθε χώρα ώστε να ξέρουμε περίπου τι ζήτηση να περιμένουμε (Google adwords – Εργαλεία και ανάλυση). Για παράδειγμα η φράση “ Olive oil” έχει 8.100 αναζητήσεις το μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο (στις μηχανές αναζήτησης).

Συμμετοχή σε εκθέσεις : Σε όλους τους κλάδους γίνονται εκθέσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον εμπόρων από όλο τον κόσμο. Με μία γρήγορη αναζήτηση στο Internet θα βρούμε ποιες εκθέσεις έχουν ενδιαφέρον για εμάς, ανάλογα με το προϊόν μας αλλά και τις αγορές που στοχεύουμε. Η συμμετοχή μας στις εκθέσεις είναι μία ακριβή διαδικασία (έξοδα περιπτέρου, ενοικίασης χώρου, μεταφορικά, διαμονή κτλ). Είναι όμως και η καλύτερη επένδυση αν έχουμε επιλέξει σωστά την έκθεση στην οποία θα συμμετέχουμε και έχουμε οργανώσει την εκεί παρουσία μας.

Η παρουσία μας στις εκθέσεις προϋποθέτει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό δειγμάτων ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες το προϊόν μας και φυσικά διαφημιστικά φυλλάδια. Τέλος καλό είναι το περίπτερό μας να είναι σωστά στελεχωμένο από συνεργάτες ώστε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε σωστά με όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες. Μετά την έκθεση είναι σημαντικό να κάνουμε μία υπενθυμιστική επικοινωνία, στέλνοντας ένα email και μία εταιρική παρουσίαση σε όσους γνωρίσαμε στην Έκθεση.

Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που θα συναντήσετε στις εκθέσεις καλό είναι να έχετε βρει το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα και να το προβάλετε με όλους τους τρόπους στο περίπτερό σας. Σε διεθνείς εκθέσεις με εκατοντάδες εκθέτες σίγουρα κάποιο άλλο προϊόν θα είναι φθηνότερο, κάποιο άλλο θα έχει καλύτερη συσκευασία, κάποιο άλλο θα είναι πιο καινοτόμο. Βρείτε και προβάλετε εκείνο το χαρακτηριστικό του προϊόντος σας που νομίζετε ότι το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα π.χ. : περιοχή προέλευσης, τρόπος κατασκευής, πρώτες ύλες, ειδικές πιστοποιήσεις κτλ.