Ο ρόλος των Δημοσίων Σχέσεων για τις μικρές επιχειρήσεις

Ο ρόλος των Δημοσίων Σχέσεων (Public Relations) για κάθε επιχείρηση είναι πολύ σημαντικός, διότι περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα (online ή offline) με στόχο την βελτίωση της επικοινωνίας και το “χτίσιμο” σχέσεων με το κοινό που ενδιαφέρει την εκάστοτε επιχείρηση (καταναλωτικό κοινό, δημοσιογράφους, κοινωνικές-επαγγελματικές οργανώσεις κτλ).  Για τις μικρές επιχειρήσεις, ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων Δημοσίων Σχέσεων μπορεί να φαίνεται χρονοβόρος αλλά οι ευκαιρίες για να χτίσει κανείς το brand του μέσω αποτελεσματικών ενεργειών Δημοσίων Σχέσεων είναι σημαντικές. Επενδύοντας στα κύρια εργαλεία επικοινωνίας θα μπορέσετε να προσελκύσετε ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο δεν θα είχε την δυνατότητα να μάθει για την επιχείρησή ή την μάρκα σας με άλλο τρόπο.

Ακολουθούν κάποια tips που μπορούν οι μικρές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν ώστε να δημιουργήσουν αποτελεσματικές Δημόσιες Σχέσεις με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό.

• Συντάξτε ένα ενδιαφέρον Δελτίο Τύπου: Η αποστολή ενός ενδιαφέροντος Δελτίου Τύπου θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά Μ.Μ.Ε. να μοιραστούν τα νέα της επιχείρησής σας με τους αναγνώστες και τους ακροατές τους και έτσι να πετύχετε δωρεάν προβολή και αναγνωρισιμότητα στην αγορά-στόχο. Έχοντας κάτι νέο ή μοναδικό να παρουσιάσετε, προσελκύετε το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. και με λίγη ευρηματικότητα μπορείτε να κάνετε τα μέσα προβολής να θέλουν να μάθουν περισσότερα για εσάς.

• Βρείτε το συγκριτικό σας πλεονέκτημα: Σε οποιαδήποτε ενέργεια προβολής και αν κάνετε (από την δημιουργία του site σας μέχρι την δημιουργία ενός φυλλαδίου) είναι σημαντικό να διατυπώσετε τι σας ξεχωρίζει από τους άλλους (ανταγωνισμό). Τι προσφέρετε νέο στην αγορά? Πώς το προϊόν/υπηρεσία σας διαφοροποιείται από τους ανταγωνιστές σας?

• Καταλάβετε τις ανάγκες του καταναλωτή (target group): Κάθε προσπάθεια Δημοσίων Σχέσεων που δεν απευθύνεται συγκεκριμένα στις ανάγκες και ανησυχίες του κοινού σας που θέλετε να στοχεύσετε, είναι σχεδόν σίγουρα αποτυχημένη. Η έμφαση πρέπει να δίνεται στην δημοσιοποίηση λύσεων που παρέχετε και στην αξία που προσφέρετε, και όχι στο πόσο καλή επιχείρηση είστε.

• Δημιουργήστε το expertise σας: Μια αποδεδειγμένη (και χαμηλού προϋπολογισμού) τεχνική για να προσελκύσετε το σωστό κοινό είναι να φανείτε “expert” σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να δημοσιεύετε βίντεο tutorials με πράγματα που εξειδικεύεται η εταιρεία ή με άρθρα σχετικά με το προϊόν/υπηρεσία που προσφέρετε (article marketing). Αυτό το σημείο ειδίκευσης μπορεί να δελεάσει τους καταναλωτές να επισκεφθούν το εταιρικό σας site, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του πελατολογίου σας.

• Κοινοποιήστε τα νέα της επιχείρησής σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Αν επιτύχετε προβολή από τα Μ.Μ.Ε., μην διστάσετε να το κοινοποιήσετε μέσω των social media που διαθέτετε. Αυτό δημιουργεί το λεγόμενο domino effect, δηλαδή οι φίλοι σας θα το γνωστοποιήσουν στους φίλους κ.ο.κ. Υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως το Hootsuite, που μπορείτε να προγραμματίσετε ταυτόχρονες αναρτήσεις σε πολλά social media, έτσι γλιτώνετε πολύτιμο χρόνο για εσάς.